Derde druk Boelwerf in Beeld beschikbaar
Op woensdag 13 december stelde Provincie Oost-Vlaanderen de derde herdruk voor van het boek ‘Boelwerf in Beeld. Een fotografische terugblik’. Het boek kent nog steeds, tien jaar na de eerste uitgave, een erg grote vraag, wat leidde tot deze derde druk. Het is dan ook een ijzersterk werk met ongeziene foto’s over de geschiedenis van de ter ziele gegane scheepswerf Boelwerf in Temse en meer.
“De Provincie zet de laatste jaren stevig in op varend erfgoed: de ontwikkeling van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, het project ‘Scheepswerven in beeld’, de publicatie over binnenschepen van Maurice Kaak … We gingen maar wat graag in op de vraag van Op Stoapel vzw om onze uitgave over de Boelwerf nog eens te herdrukken. Het blijft immers een van dé monumenten in de industriële ontwikkeling van Vlaanderen.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
Pakkende beelden uit rijk archief te boek
Mede door de inspanningen van de toenmalige curator van Boelwerf Vlaanderen NV bleef het rijke archief bewaard. Toen het rijksarchief van Beveren vroeg om een selectie pakkende beelden uit dit archief te publiceren, ging het provinciebestuur akkoord. De sprekende foto’s geven een overzicht van de evolutie van de Boelwerf sinds het begin van de twintigste eeuw, van het scheepsbouwproces en van alle uitzonderlijke schepen die op de Boelwerf gebouwd werden.
Dit boek genoot een ongezien succes. Snel kwam er een tweede druk. Die is ook al enige tijd uitverkocht. Tien jaar na de eerste editie blijft de belangstelling voor de Boelwerf echter heel actueel en de vraag naar het boek groot.
Nieuw deze editie
Een verschil met de eerste twee drukken is de tekst achteraan het boek van de hand van Filip Kint (Monumentenwacht Oost-Vlaanderen) en Peter Van Wichelen (Scheepswerven Baasrode), over de toenemende aandacht voor het varende erfgoed.
Boelwerf blijft sporen nalaten
Boelwerf bekleedt een heel relevante plaats in de regionale identiteit en geschiedenis van Temse en het Waasland. Nu nog, bijna dertig jaar na de sluiting van dit bedrijf met wereldfaam, is de herinnering aan de grootste scheepswerf in Vlaanderen nog levendig.
In Temse refereren nog een aantal markante erfgoedelementen aan die ambachtelijke, kwalitatieve en innovatieve bedrijvigheid: AC De Zaat met de bijzonder fraaie schaalmodellen en de iconische Boelwerfkraan die nog statig uitkijkt over de Scheldeboord. Maar evenzeer leeft bij de vroegere werknemers van Boelwerf nog steeds die kameraadschappelijke sfeer als ze elkaar ontmoeten.
Praktische info
Het boek kost 30 EUR en is te koop op volgende locaties:
- op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, zie www.scheepswervenbaasrode.be
- bij Op Stoapel vzw, zie www.opstoapel.org
- via e-mail naar erfgoed@oost-vlaanderen.be