De Romeinen zijn klaar voor de Caesarfeesten in Velzeke

Zaterdag 9 en zondag 10 september

De organisatoren van de Caesarfeesten - de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem en Middenstand Velzeke - maken zich klaar voor een heel bijzonder weekend. De Caesarfeesten worden maar eens om de 25 jaar georganiseerd en dat al sinds de inhuldiging van het standbeeld van Caesar in 1873. Voor de gelegenheid wordt het hele dorp teruggeflitst naar de antieke oudheid. Daar zorgen 300 re-enactors en standhouders voor. Een stralende zon en duizenden belangstellenden worden verwacht.

“De Caesarfeesten passen perfect bij wat wij elke dag op onze provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke doen: een breed publiek verwonderen met de rijkdom van het verleden. Maar dit weekend wordt ongeëvenaard. Dankzij ons uitgebreide netwerk verwelkomen we hier het kruim van de Europese re-enactmentscène. Mis deze unieke gelegenheid niet!”

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

“Velzeke is het wel gewoon om grote evenementen te organiseren. Denk maar aan de jaarlijkse vlooienmarkt waar ook duizenden gegadigden op afkomen. Een actieve middenstand, horeca, verenigingsleven en lokaal bestuur dragen elk hun steentje bij. Daarnaast we krijgen we ook steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt een memorabele editie!” 

Brecht Cassiman, Schepen van citymarketing Zottegem

Rare jongens, die Romein…se re-enactors

Vanaf vrijdag stromen ze toe uit alle hoeken van Europa: de Romeinse re-enactors. Op het terrein van het Archeocentrum zetten ze één groot kamp op. Vanaf vrijdagavond valt er geen modern voorwerp meer te bespeuren en duiken ze helemaal in hun rol. Dat betekent ook om 7 uur ’s ochtends gewekt worden door het geluid van een hoornblazer, een Romeins ontbijtje en ochtenddril. Archeoloog Jef Pinceel, bekend van het TV-programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, spreek je vanaf dan aan als centurio Marcus Mummius Falco:

“Ik doe dit al 18 jaar… Dat wil zeggen dat ik eigenlijk al twee jaar van mijn leven als Romein leef, want we gaan regelmatig op kampement. Telkens weer is dat een onvergetelijke ervaring, zowel omwille van de verbondenheid in de groep als omwille van de positieve reacties van de bezoekers.”

Het is als het ware het verleden dat voor je ogen weer tot leven komt! Vanaf zaterdagmiddag 13 uur kan het publiek komen kijken. De aftrap wordt gegeven met de optocht van 100 Romeinen in volledige marsbepakking langs de Molenlos, de Paddestraat, het Romeins plein en de Doolbosweg naar het Archeocentrum.

De hongerigen spijzen, de dorstigen laven en vertier voor jong en oud

Je kan het Romeinse kamp doorlopend bezoeken, waarbij je Romeinen en Galliërs gewoon tegen het lijf loopt en kunt uitvragen. Om het uur zijn er bovendien demonstraties van het legioen, de gladiatoren of de cavalerie. En voor de kleinsten is er iemand die hen opleidt tot Romeinse soldaat. Geniet van het vele moois van de ambachtslieden. Aan de grootste gereconstrueerde Romeinse glasoven op het terrein zijn nu al glasblazers uit Europa en Amerika aan het stoken tot de thermometer meer dan 1000 graden aanwijst ... Je dorst kan je lessen aan de Romeinse wijnbar of de gratis drinkwaterstand van Farys.

Als je het terrein van het Archeocentrum Velzeke verlaat, kom je in het feestgewoel in het dorp. Daar tref je nog meer ambachten aan, volksspelen, een programma met Keltische muziek, de fanfare en de toneelverenigingen. Ook vind je er de lokale horeca en de centrale bar van de Middenstand waar het enige echte Caesarbier in het exclusieve Caesarglas te bemachtigen is. Liever een Caesarijsje, varken aan het spit of oesters? Het kan allemaal.

Praktisch

De Caesarfeesten vinden plaats in de dorpskom van Velzeke (Romeins Plein en Doolbosweg - Zottegem). Op zaterdag 9 september van 13 uur tot middernacht en op zondag 10 september van 10 tot 18 uur . De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Kom bij voorkeur met de fiets. Kom je toch met de auto, dan kan je gebruikmaken van de gratis parkeergelegenheden. Er zijn een aantal straten verkeersvrij.

Kijk op www.caesarfeesten.be voor alle praktische informatie. Of raadpleeg het Facebookevenement.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Caesarfeesten
De feesten die maar éénmaal om de 25 jaar georganiseerd worden, zijn terug!
Provincie Oost-Vlaanderen
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent