Skip to Content

De Oost-Vlaamse recreatiedomeinen blikken terug op een zomer vol beleving

Goede cijfers ondanks regenweer en beperkende maatregelen

Het officiële zomerseizoen op de Oost-Vlaamse provinciale recreatiedomeinen is voorbij. Tijd om de cijfers onder de loep te nemen. En die cijfers zijn goed.

De bezoekersaantallen stegen opnieuw nagenoeg overal, behalve in Het Leen. Het slechte weer zat daar voor iets tussen. Het weer had ook invloed op het aantal waterrecreanten; het aantal topdagen langs het water bleef beperkt. Golf en padel zijn nog steeds razend populair, maar de piek van vorig jaar is er vanaf. De bezettingscijfers van de verblijfaccomodatie bewijzen dan weer dat toch nog heel wat mensen in eigen land verbleven deze zomer. De zomerkampen in De Boerekreek tot slot waren zoals andere jaren succesvol. 

"Sinds 2020 verleggen de domeinen de focus meer en meer naar belevingsactiviteiten: kleinschalige events, workshops, animatie, zoektochten en wandelingen. Dat wordt gesmaakt door het publiek. Dat zien we ook aan de bezoekerscijfers die, ondanks het slechte weer en de beperkende maatregelen, toch goed zijn."

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Recreatiedomeinen

Divers aanbod spreekt breed publiek aan

In De Ster zorgen nieuwigheden zoals MaSTERs at work, Hartje Zomer en de Monsterslide ervoor dat het bezoekersaantal minder afhankelijk is van de weersomstandigheden. We zien een stijging van meer dan 30% van het aantal abonnees ten opzichte van 2019 en 2020. Het aantal verkochte dagtickets van 1 april tot en met eind september steeg opnieuw na een dip van 85 000 vorig jaar naar 120 000 dit jaar, ondanks de daglimieten en het slechte weer. In 2019 werden er nog 110 000 dagtickets verkocht.

In Puyenbroeck steeg het aantal bezoekers in juli en augustus (115 337) ten opzichte van vorig jaar (100 635) met 13%. Dat is nog steeds de helft van het aantal bezoekers in de zomer voor corona, maar toen werden nog grote events zoals The Qontinent georganiseerd op het domein.

Door het slechte weer dit jaar trokken de uitbatingen, zoals minigolf en de bootverhuur, minder volk. Toch vonden veel wandelaars en fietsers de weg naar Puyenbroeck. Mogelijks zitten ook de recente ontwikkelingen aan het domein, zoals het landschapspark met blotevoetenpad, uitkijktoren en de hondenzone, daar voor iets tussen.

Ook in De Gavers zien we dezelfde tendensen als in Puyenbroeck: in juli en augustus bezochten 69 478 dagrecreanten het domein. Dat is 6% meer ten opzichte van 2020 (69 478 bezoekers). In vergelijking met 2019 zien we nog steeds beduidend minder bezoekers. Ook hier speelt het slechte weer en de beperkende maatregelen rond evenementen en deelnemersaantallen een grote rol. 

Het Leen, waar wandelen en fietsen de belangrijkste activiteiten zijn, kent wat lagere bezoekerscijfers (20 670) door het regenweer en de versoepelde reismogelijkheden. Na het topjaar 2020, met 43% meer bezoekers in juli en augustus, keren we dit jaar terug naar het niveau van 2019.

De Brielmeersen, dat qua oppervlakte toch een stuk kleiner is dan de andere domeinen, trok tijdens de zomermaanden veel volk. Het domein ligt aan de rand van Deinze en is met de wandelpaden rond de vijver, de grote speeltuin en de dierenweides de ideale plek om even te bekomen van de drukte van de stad.

Waterrecreatie

Nieuwdonk werkte dit jaar voor de eerste keer en met succes met een afgesloten betalende zwemzone. Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en het beschikbare personeel konden telkens tussen 400 en 1200 mensen in het water. De zwemzone was deze zomer zes keer volzet. Het aantal topdagen is dus beperkt geweest, met als belangrijkste reden opnieuw het slechte weer.

Datzelfde geldt voor het zwembad van Puyenbroeck. Het aantal zwemmers indoor kon de tegenvallende zomer voor het buitenbad niet compenseren.

Niet enkel het slechte weer, maar ook blauwalg speelde de domeinen parten: tussen 8 en 15 september moest de zwemzone in Nieuwdonk verplicht sluiten. Ook De Boerekreek en De Gavers kampten met blauwalgen. Deze laatste moest het strand sluiten van 3 tot 11 augustus en op 25 en 26 augustus.

Golf en Padel blijven populair

Vorig jaar merkten we een spectaculaire stijging van het aantal golfers en padelspelers. Beide sporten doen het dit jaar nog steeds bijzonder goed, maar de piek is er vanaf. Zo startten dit jaar zo'n 300 golfers aan de Golfschool van Puyenbroeck, vorig jaar waren dat er meer dan 400. In het sportcentrum van Puyenbroeck is er wel een daling van de andere sportactiviteiten. Wellicht speelt ook hier het slechte weer parten. De sporthal was deze zomer niet beschikbaar voor sporters omdat het vaccinatiecentrum hier ondergebracht is.

Overnachtingen

Kamperen blijft een populaire vorm van vakantie. De camping in Puyenbroeck merkte een stijging van de zomerabonnementen ten opzichte van de voorbije jaren (+12 abonnementen t.o.v. 2020, + 11 t.o.v. 2019). Bij de passanten zien we dan weer een stijging in juli (6 317 passanten) en een daling in augustus (4 496 passanten) ten opzichte van 2020. Deze laatste komen voornamelijk uit België. Er is een grote daling van het aantal buitenlandse toeristen.

Ook de camping, bungalows en trekhutten in De Gavers waren het hele seizoen goed volzet, met zelfs beter bezettingscijfers als in 2019. Veel mensen blijven toch nog steeds in eigen land, zelfs bij een minder goede zomer.

Zomerkampen

De zomerkampen in De Boerekreek waren succesvol zoals andere jaren en zo goed als volzet met zo’n 470 kinderen.

 

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis Directie Recreatiedomeinen
An Vervliet gedeputeerde voor Recreatiedomeinen
Peter Cornelis Directie Recreatiedomeinen
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent