CVO Groeipunt start opleiding Vlaamse Gebarentaal voor dove Oekraïense vluchtelingen

Op vraag van Doof Vlaanderen startte CVO Groeipunt met de opleiding Vlaamse Gebarentaal (VGT) voor dove of slechthorende Oekraïense vluchtelingen. De Oekraïense gebarentaal verschilt van de Vlaamse, waardoor communiceren en nieuwe connecties leggen bijna onmogelijk wordt. Vorige week gingen de 42 deelnemers van start met de lessen.

De oorlog in Oekraïne woedt helaas nog altijd voort. Veel mensen moeten, met pijn in het hart, hun thuis achterlaten. Een deel van de vluchtelingen zijn dove en slechthorende volwassenen en kinderen. Momenteel bevinden zich er een 100-tal in Vlaanderen, waarvan 80 mensen in regio Gent en Brugge.

Doof Vlaanderen, de koepelorganisatie ter ondersteuning van dove en slechthorende personen in Vlaanderen, wil deze mensen zo goed mogelijk ondersteunen en hun belangen verdedigen. Uit een bevraging bleek dat de nood aan een opleiding Vlaamse Gebarentaal voor dove Oekraïense vluchtelingen hoog is. Het is van uitermate belang dat deze doelgroep niet geïsoleerd geraakt, net nu verbinding zo belangrijk is.

"CVO Groeipunt kwam snel aan de hulpvraag van Doof Vlaanderen tegemoet en stampte, in slechts twee weken, deze volledig nieuwe opleiding Vlaamse Gebarentaal voor dove Oekraïense vluchtelingen uit de grond."

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs  

De lessen gaan door in Sint-Amandsberg en zijn een groot succes. Alle plaatsen zijn momenteel volzet. Tijdens de eerste les op 16 mei was er, naast de vaste lesgever VGT, ook een tolk aanwezig die zowel de Vlaamse als Oekraïense gebarentaal beheerst. Zo verliep de kennismaking met de 42 deelnemers heel vlot.

Kurt Moens

gedeputeerde voor Onderwijs

CVO Groeipunt

Dave Bonte

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.575.450 inwoners*, 2.982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles De Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 82 09

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be