Boek ‘Groen van toen’ brengt verdwenen bloemen en planten terug
Woensdagavond 30 maart stelde Provincie Oost-Vlaanderen het boek 'Groen van toen. De verdwenen flora van Oost-Vlaanderen' voor. Dit boek werd geschreven door dr. Katrijn Vannerum en prof. dr. Thijs Lambrecht in het kader van het Florient-project van de UGent en het provinciebestuur.
“Provincie Oost-Vlaanderen heeft een uitgebreide werking rond groen erfgoed. Want het loont om het landschap te bekijken door een erfgoedbril. We kunnen heel wat leren uit het verleden over vandaag. Na de Florienttentoonstelling, de kinderzoektocht, de databank en de wandeling in de plantentuin is er nu dus ook het boek. Het is zowel wetenschappelijk als toegankelijk, een aanrader voor al wie interesse heeft in de leefomgeving van vroeger en nu.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
De verdwenen flora
200 jaar geleden was er in Oost-Vlaanderen een wedstrijd om zoveel mogelijk wilde plantensoorten te verzamelen. Met 1 505 planten, gedroogd en vastgemaakt op papier, kwam Charles Van Hoorebeke als winnaar uit de bus.
Dit herbarium is al die tijd bewaard gebleven in de Plantentuin van de UGent. Het is een unieke bron: enkel Oost-Vlaanderen beschikt over een tijdsdocument van wat hier twee eeuwen geleden groeide en bloeide.
Katrijn Vannerum inventariseerde deze bron en stelde vast dat ondertussen al 40% van deze plantensoorten verdwenen of sterk bedreigd zijn: genadekruid, rozenkransje, fijn goudscherm, … Hoe is het zover kunnen komen? Is dit een probleem en wat kunnen we eraan doen?
Het boek
Het boek 'Groen van toen' brengt het verhaal van de verdwenen plantensoorten en de landschapselementen waarin ze voorkwamen vanuit een ecologisch en historisch perspectief. Het biedt daarmee een referentiekader voor het behoud van biodiversiteit, maar iedereen met een interesse in planten zal er veel van opsteken. Per landschapstype worden de verdwenen plantensoorten besproken. Via de indices kan je ook zoeken op planten- en plaatsnaam.
De auteurs
Katrijn Vannerum studeerde plantkunde aan de UGent. Ze behaalde er een doctoraat in de plantengenetica en is momenteel lector groenmanagement aan HOGENT.
Thijs Lambrecht studeerde geschiedenis aan UGent en specialiseert zich in de rurale geschiedenis van de pre-industriële periode. Hij is docent aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent.
Praktisch
Het boek telt 128 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het werd uitgegeven door Lannoo – Academia Press en is te koop in de boekhandel voor 25,99 euro.
Info over de tentoonstelling en de kinderzoektocht en ook de Florient databank, vind je op www.oost-vlaanderen.be/florient.