Beleidslijn Warmte: Provincie gaat resoluut voor warmtenetten en duurzame warmteproductie
Met de Ruimtelijke Beleidslijn Warmte wil Provincie Oost-Vlaanderen de overgang naar duurzame warmtevoorziening zo efficiënt mogelijk laten verlopen. De Provincie zet resoluut in op warmtenetten in de steden en kernen en wijst zelf in eerste instantie aan welke warmtebron waar duurzaam aangewend kan worden.
In 2050 wil Provincie Oost-Vlaanderen Klimaatgezond zijn. Dat betekent dat we onze energie vooral uit níet-fossiele grondstoffen zullen halen, dus uit hernieuwbare en duurzame bronnen. Zoals bijvoorbeeld uit windturbines, waar we als Provincie de laatste jaren een pioniersrol vervuld hebben: nergens anders wordt er zoveel ruimte gecreëerd voor windturbines. En niet alleen in ons landschap, als Provincie lopen we ook op kop wat betreft de productie van groene elektriciteit.
Alleen voldoet het huidig energieaanbod niet aan de stijgende vraag naar warmte, wat maar liefst 60% uitmaakt van de huidige energiebehoefte.
Gedeputeerde Martine Verhoeve, bevoegd voor Ruimtelijke planning: “Naar analogie met wind gaan we – als eerste Vlaamse Provincie – richting geven aan de warmtetransitie, zodat die zo efficiënt mogelijk kan verlopen, ook op vlak van kosten. Een belangrijk element daarbij is ruimtelijke planning: om richting te geven waar we gaan voor welke duurzame warmte-oplossingen is de Beleidslijn Warmte aangenomen.”
De Beleidslijn Warmte geeft een sleutelrol aan warmtenetten, waarop de Provincie actief en gericht zal inzetten. De nieuwe infrastructuur voor onze duurzame warmtetransitie zal komen in onze steden en kernen, waar veel verbruikers dicht op elkaar zitten.
De warmtevoorziening kan enkel duurzamer worden als de warmte uit hernieuwbare of duurzame bronnen gehaald wordt. Een warmtenetwerk alleen is niet voldoende, warmtebronnen moeten zowel economisch als ruimtelijk efficiënt én duurzaam ingezet worden.
Een voorbeeld hiervan is houtige biomassa: dit kan duurzaam aangewend worden voor energieproductie als ...
• het resthout betreft uit duurzaam landschapsbeheer
• de aanvoer lokaal is
• de schaal van de ketel voldoende groot is voor een efficiënt verbrandingsproces en rookgasfiltering
• de ketel op de juiste locatie staat, dus niet in het centrum van een stad waar al te veel fijn stof is
Gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor Energie: "We brengen ons warmtebeleid ook in praktijk. Samen met het Autonoom Provinciaal Domein De Gavers wordt alles in gereedheid gebracht om een biomassa-installatie te plaatsen voor de verwarming van jeugdherberg ’t Schipken. De jeugdherberg is goed gelegen voor een biomassaketel en we willen met deze actie stappen ondernemen naar een meer duurzame toekomst voor Oost-Vlaanderen."
Deze beleidslijn is nog maar een eerste aanzet, verdere uitwerking met experten en stakeholders volgt. Provincie Oost-Vlaanderen stelt haar partners dan ook voor op dinsdag 24 april op het Warmtecongres in Eeklo samen met Oost-Vlaanderen Energielandschap.