Skip to Content
Beleef Open Monumentendag in Provincie Oost-Vlaanderen

Beleef Open Monumentendag in Provincie Oost-Vlaanderen

Zondag 8 september 2019

Op Open Monumentendag zondag 8 september stelt ook Provincie Oost-Vlaanderen haar historische locaties open.

“Het provinciebestuur heeft heel wat erfgoed onder de vleugels en wil hiervoor zorgen als een goede huisvader. We vinden het ook belangrijk dat inwoners en toeristen hiervan kunnen meegenieten en doen daarom steevast mee aan Open Monumentendag. Bovendien willen we ook onze expertise over zorgen voor erfgoed delen en erfgoedzorgers in onze Provincie ondersteunen.”

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed

Gent:

 • Het Provinciehuis in de Gouvernementstraat is naar aanleiding van de bescherming als monument uitzonderlijk toegankelijk. Er zijn rondleidingen en een creatief aanbod voor kinderen.
 • Spring ook binnen in het zogenaamde 'klein begijnhof' in de Lange Violettestraat: de interieurwachters van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen leggen uit hoe ze de bergruimten in de kerk van het O.L.V. Ter Hoyenbegijnhof opruimden.

Vlaamse Ardennen:

 • In het Acheocentrum Velzeke staat dit jaar alles in het teken van het spel, van Romeinse- tot vikingspelen. Een Romeins legioen toont zijn wapens en tactiek en hoe de strijd vaak dankzij paardenkracht werd beslecht. Internationale glasblazers blazen glas. 
 • Voor de middeleeuwen moet je in Ename zijn. Op de provinciale erfgoedsite is er een groot kampement met demonstraties, workshops, muziek, hapjes en drankjes. Jeugdauteur Marieke van Hooff leest voor uit 'Barones van Stippeltje'. 
 • De Vlaamse Ardennen is bijzonder rijk aan molens. De vrijwillige molenaars en molengidsen verwelkomen je graag in de Windekemolen, de Zwalmmolen en Meuleken 't Dal. Ze geven uitleg en demonstraties. Ook fascinerend voor kinderen.

Meetjesland:

 • Molens en maalderijen in de kijker in Wachtebeke. De gemeente Wachtebeke, het molencentrum Mola, de Heemkundige Kring De Vierschaar en partners stellen enkele unieke molensites open. 
 • Het eeuwenoude poortgebouw van het Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo is enkel tijdens Open Monumentendag toegankelijk voor bezoekers! 

Denderstreek:

 • Monumentenwacht Oost-Vlaanderen hangt altijd wel ergens uit in de Provincie - letterlijk dan. Dit jaar is het voor de bouwkundige wachters de beurt aan het belfort en schepenhuis van Aalst, waar je kan kennismaken met hun stiel.
 • In Lede rolt de Fauconniersmolen de zeilen open, hangt de feestvlaggen op en zet de meelschuif open.
 • Op de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode kan je demonstraties scheepsmodelbouw en touwslagen en een mini-expo met historische scheepsmodellen bekijken. 

Ter gelegenheid van Open Monumentendag lanceert Provincie Oost-Vlaanderen ook nog twee nieuwe publicaties:

 • de Erfgoedgids over de Getijdenmolen in Rupelmonde (Kruibeke)
 • de Erfgoedsprokkel over de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen

Deze twee locaties kan je ook bezoeken op Open Monumentendag. Je kan er de nieuwe publicatie meteen meenemen.

Ontdek hier alle openstellingen en activiteiten op Open Monumentendag in Oost-Vlaanderen of via de website van Open Monumentendag.  

Contacteer ons
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed
Annemie Charlier gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent