Beleef, geniet en proef de Oost-Vlaamse korte keten van 18 tot 26 mei

En neem deel aan de spaarkaartactie

Vrijdag 17 mei 2024 - Van 18 tot 26 mei 2024 vindt in Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Producenten, lokale besturen en organisaties zetten negen dagen lang (h)eerlijke, lokale hoeve- en streekproducten in de kijker. Ook in Oost-Vlaanderen valt er heel wat te proeven en te ontdekken. Bovendien kunnen consumenten mooie prijzen winnen als ze bij deelnemende verkooppunten kopen.

Op www.weekvandekorteketen.be staat het volledige aanbod van klimaatgezonde activiteiten die producenten uit de korte keten en ook tal van andere organisaties en lokale besturen in petto hebben. Een greep hieruit: een opendeurdag op een zelfoogstboerderij, lammetjesdag, fietstocht langs boerderijen, meewerkdag, ​ familiepicknick, rondleiding op het bedrijf, wandel- en fietstochten, korteketenmarkten, allerlei proevertjes, …

Koop korte keten en maak kans op een mooie prijs

De Vlaamse provincies en VLAM lanceren in de Week van de Korte Keten een gezamenlijke spaarkaartactie korte keten. In Vlaanderen kan je terecht bij 420 korte keten-verkooppunten.

"De spaarkaartactie korte keten wil consumenten stimuleren om de verschillende vormen van korte keten te verkennen en lokaal te kopen bij korte keten-verkooppunten in Vlaanderen. Wie van 18 mei tot en met 30 juni 2024 bij de deelnemende bedrijven aankoopt, maakt kans om in de prijzen te vallen. In Oost-Vlaanderen nemen 150 verkooppunten deel aan de actie. Een warme oproep aan iedereen om lokale hoeve- en streekproducten te proeven en te ontdekken."

​gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland

Deelnemende producenten, prijzen en voorwaarden zijn te vinden op
www.weekvandekorteketen.be.

Korteketenhoekjes

In Oost-Vlaanderen voorzien heel wat lokale besturen korteketenhoekjes in bibliotheken of andere gemeentelijke gebouwen. Met een boekenlijst, affiches met quotes en promotiemateriaal zetten zij de korte keten extra in de kijker.

Aftrap Week van de Korte Keten in Dendermonde

Gedeputeerde Leentje Grillaert gaf, samen met schepen van landbouw Nele Cleemput en schepen van klimaat Dirk Abbeloos, op vrijdagmiddag 17 mei 2024 in Dendermonde de Oost-Vlaamse aftrap van de Week van de Korte Keten.

Faire boerenmarkt 23 mei 2024

In het teken van de World Fair Trade-dag (11 mei) en de Week van de Korte Keten organiseert de Provincie op donderdag 23 mei 2024 een faire boerenmarkt op het Paradeplein van het Provinciehuis (Charles de Kerchovelaan 189, Gent). Tussen 12 en 14 uur kan je (h)eerlijk lekkers proeven en kopen. Iedereen is welkom.

Meer info vind je op de website Uit in Vlaanderen.

Wat is korte keten?

We spreken van korte keten als voeding via de kortste weg van bij de boer of producent op je bord terechtkomt. De voordelen van korte keten:

  • Er is meer contact tussen consument en producent.
  • Er is weinig transport nodig.
  • De producent ontvangt een eerlijke prijs.
  • De consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer.
  • Voedselkilometers en verpakkingsafval zijn beperkt.
  • Het is een stimulans voor de lokale economie.

Ongeveer een op de zeven Vlamingen koopt al eens op de hoeve en doet dit gemiddeld 10 keer per jaar.

Korte keten bestaat in veel vormen: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, Buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen, zelfpluktuinen, Community Supported Agriculture (CSA)-initiatieven, webshops ...

Lokale hoeve- en streekproducenten kan je vinden via www.lekkeroostvlaams.be of www.rechtvanbijdeboer.be.

De Week van de Korte Keten en de spaarkaartactie korte keten zijn initiatieven van de vijf Vlaamse Provincies in samenwerking met VLAM, de Vlaamse Overheid en het Steunpunt Korte Keten. Met deze acties willen ze de korte keten in Vlaanderen onder de aandacht te brengen

Leentje Grillaert gedeputeerde voor Landbouw en Platteland
dienst Landbouw en Platteland

 

 

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent