Beleef de zomer in de bos- en natuurgebieden van Provincie Oost-Vlaanderen

Vermijd je op zomerse dagen liefst de brandende zon, maar trek je er toch graag eens op uit? Het bos is de ideale plek om verkoeling te zoeken in de zomer. In de schaduw van de boomkruinen is het flink wat frisser dan tijdens een veldwandeling in de volle zon. Ook de provinciale bos- en natuurgebieden bieden heel wat mogelijkheden om van de zomer te genieten.

De Provincie Oost-Vlaanderen stelt maar liefst 26 bos- en natuurgebieden open voor jong en minder jong. Zo zijn in het Kloosterbos in Wachtebeke speelzones voorzien en vind je in het Gentbos in Merelbeke een rolstoeltoegankelijk wandelpad. De ideale locaties dus om op verkenning te gaan op een zomerse dag.

"In de Oost-Vlaamse provinciale bos- en natuurgebieden vind je rust en ontspanning dichtbij huis. Bossen zijn niet alleen goed voor het klimaat. Ze zijn ook heel belangrijk voor onze eigen gezondheid en mentaal welzijn, zeker in de zomer."

Riet Gillis, gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur

Bossen als natuurlijke airco

Globaal genomen is het in de Europese bossen in de zomer gemiddeld twee tot vier graden frisser dan erbuiten. Uit studies blijkt echter dat het verschil tijdens hittegolven kan oplopen tot meer dan tien graden, zeker in de kern van het bos.

De bomen houden niet alleen de zonnestralen tegen. Ze verdampen ook water om koel te blijven, net zoals wij zweten om ons lichaam af te koelen. Bossen zijn dus natuurlijke airco’s.

Ook onder de grond zijn bomen van onschatbare waarde om de temperatuur te temperen tijdens langdurige hete periodes. Met hun wortels dringen bomen tot heel diep in de bodem. Hierdoor hebben bomen lang toegang tot water, ook tijdens een lange droge periode. Een dor, uitgedroogd grasland verdampt op dat moment helemaal niets meer, maar bossen zweten lustig verder.

Op verkenning in de provinciale bos- en natuurgebieden

Je kan op eigen houtje de Oost-Vlaamse bos- en natuurgebieden ontdekken, maar in een aantal gebieden kan je je ook op sleeptouw laten nemen tijdens een maandelijkse natuurwandeling met gids. In de Kaaimeersen aan de Kaaihoeve in Zwalm kan je vogels spotten en in Bastion VIII in Dendermonde kan je tot rust komen aan de natuurrijke vijver. Juffrouw Sprinkhaan neemt je mee op avontuur in de podcast 'Het Gentbos in Gevaar'. Zo beleef je een uurtje interactieve wandeltijd langs de houtsculpturen.

Bovendien vormen de provinciale bos- en natuurgebieden ook een ideaal vertrekpunt om de ruimere regio verder te verkennen. Zo verken je vanuit het natuureducatief centrum de Kaaihoeve en de daarrond gelegen Kaaimeersen makkelijk de Zwalmvallei met de fiets via de watermolenroute.

Verantwoord genieten

Terwijl de natuur zich in de zomer misschien van zijn uitbundigste kant toont, moeten bezoekers er zich van bewust zijn dat ze ook in dit seizoen kwetsbaar blijft. Blijf dus op de paden, hou je hond aan de lijn, maak geen nodeloos lawaai en neem je afval mee.

Bovendien is in de zomer het brandgevaar veel groter. Het spreekt voor zich dat het strikt verboden is om vuur te maken in de provinciale bos- en natuurgebieden.

Bescherm ook jezelf: voorzie zonnecrème, zelf als je hoofdzakelijk in het bos wandelt. Drink voldoende water en denk er ook aan jezelf of je kinderen te controleren op teken na bezoek aan het bos.

Oost-Vlaanderen natuurlijk!

Alle bos- en natuurgebieden die de Provincie Oost-Vlaanderen beheert en publiek toegankelijk zijn, staan opgesomd in de brochure ‘Oost-Vlaanderen natuurlijk!’. Met deze groene gids plan je in een handomdraai een leuke uitstap in de Oost-Vlaamse buitenlucht.

Het is veel meer dan enkel een toeristische gids. Vanuit je luie zetel kom je ook meer te weten over zeldzame soorten zoals de kamsalamander, de biologische waarde van kleine landschapselementen, het ontstaan van stuifduinen in het binnenland of het belang van dood hout. Achteraan de gids vind je een verklarende begrippenlijst die typische biologische termen en natuurlijke processen helder uitlegt.

De gids is bovendien doorspekt met weetjes over het provinciaal natuurbeleid, geeft tips voor een hoffelijk natuurgebruik door verschillende gebruikers en biedt uitleg bij de invloed van de klimaatverandering op onze natuur. Naast de bossen en natuurgebieden in eigendom van de Provincie worden ook de strategische openruimteprojecten toegelicht waar de Provincie als enthousiaste natuurpartner aan meewerkt. Zo passeren onder meer de Moervaartvallei, Rodeland en het Parkbos de revue, maar ook de koppelingsgebieden in de Gentse Kanaalzone.

'Oost-Vlaanderen natuurlijk!' is digitaal beschikbaar via de website van de Provincie. Gedrukte exemplaren kan je aanvragen via natuur@oost-vlaanderen.be

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur
Veerle De Bock diensthoofd, dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Riet Gillis gedeputeerde voor Klimaat, Milieu en Natuur
Veerle De Bock diensthoofd, dienst Klimaat, Milieu en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent