Skip to Content

Beleef de natuur in hartje Dendermonde: opendeurdag bij Bastion VIII

Zondag 8 september 2019

Het provinciaal natuureducatief centrum Bastion VIII zet op zondag 8 september de deuren open voor het grote publiek. Kom langs voor een namiddag vol plezier met creatieve en boeiende workshops voor groot en klein. Daarnaast kan je ook verschillende natuurverenigingen leren kennen.

Programma

  • 13.30 tot 17 uur (doorlopend): slakkenrace, waterdiertjes, grime, bijenstand, creatieve workshops, kaarsen rollen, demonstratie houten lepels maken, ... Op de infomarkt stellen verenigingen als Natuurpunt, Oxfam, Jeugdbond voor Natuur en Milieu, Velt, ... zich graag aan je voor.
  • 14 uur: natuurwandeling in unieke stadstuin van 3 ha met een begeleid bezoek aan de bijenhal met 15 kasten, goed voor meer dan 600.000 bijen.
  • 16 uur: een historisch getinte wandeling in het kader van Open Monumentendag. Bastion VIII maakte ooit deel uit van de verdedigingsgordel rondom Dendermonde. In de voormalige buskruitbunker hebben vleermuizen hun winterintrek genomen.

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Milieu en Natuur:

"We zetten met Bastion VIII sterk in op natuur- en milieueducatie. Op schooldagen zijn klasgroepen, van kleuters tot middelbare scholieren, hier kind aan huis voor ons leerzaam aanbod over natuur, milieu en klimaat. Iedereen kan hier vrij de natuur ontdekken en aangenaam ontspannen. Een groene omgeving bevordert onze gezondheid en welzijn, dat weten de bewoners van het naburig woonzorgcentrum maar al te goed. Zij komen hier graag wandelen."

25 jaar natuureducatie

Bastion VIII heeft een boeiende geschiedenis, de naam verwijst naar de historische functie als verdedigingsmiddel rondom het stadscentrum. Later werd het een stortplaats voor vast bouwafval. In 1994 werd deze verwaarloosde plek omgetoverd tot een natuureducatief centrum; dit jaar viert het centrum dus zijn 25ste verjaardag. Nu vind je op amper 3 hectare heuvels en dalen, moerassen en droge duinen, bossen en grasland, poelen en zelfs een steenwoestijn. De vijver en de bijenhal dagen uit tot inzicht, kennis en verwondering. Zowat alle aspecten van de Vlaamse natuur vind je binnen de muren van deze stadstuin.

Ervaringsgericht leren over natuur en milieu staat hier centraal. Gewapend met veldwerkmateriaal en veel enthousiasme, trekken de kinderen onder begeleiding op onderzoek in de natuur.

Praktisch:

  • Wanneer?  zondag 8 september 2019, van 13.30 tot 17 uur
  • Waar? Bastion VIII (Begijnhoflaan 45, 9200 Dendermonde). 5 minuten wandelen van het station Dendermonde
  • Prijs? Gratis, inschrijven is niet nodig
  • Meer info op de website
Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 535 686 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 maart 2021Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent