Aspirant-molenaars bezorgen historische molens wind in de zeilen
Bezoek de provinciale molens op Molendag 27 april
In de provinciale erfgoedsite Mola Molencentrum slaagde onlangs niet minder dan 50 aspirant-molenaars voor het theoretische examen van molenaar voor historische wind- en watermolens. Deze liefhebbers beginnen nu elk aan hun 100 uur stage, leggen daarna een praktijkexamen af en mogen zich vanaf dan officieel molenaar noemen. Ze houden de machtige machines draaiende en verwelkomen bezoekers op Open Molendagen zoals die op zondag 28 april.
Molenaarscursus in de lift
Als je in Vlaanderen een molen ziet draaien, is er veel kans dat een vrijwillige molenaar hiervoor zorgt. Er zijn nog zo’n 200 molens actief, met telkens een team van molenaars. Deze molenaars worden als vrijwilliger ingeschakeld door gemeente- en provinciebesturen.
Om zo’n indrukwekkende machine te bedienen, moeten ze een opleiding volgen: de molenaarscursus van het Molenforum Vlaanderen. Want niet alleen houden ze het monument staande in uiteenlopende weersomstandigheden, ze voeren kleine onderhoudswerken uit, produceren voedsel met diverse graansoorten en geven boeiende én historisch verantwoorde rondleidingen.
Minstens 10 zaterdagen, ofwel dik 70 uur, volgen ze theorieles. Daarna volgt een praktische stage. Een nieuw initiatiemoment is er dit najaar en de echte nieuwe cursus start in het voorjaar van 2026. Je leest er meer over op de website molenforumvlaanderen.be.
Eén van de cursisten is Tim Braekman, een 35-jarige technisch tekenaar uit Elst en oud-student van de provinciale school Richtpunt campus Ninove-Zottegem.
"De passie voor erfgoed zit er bij mij eigenlijk van jongs af in. Tijdens de restauratie van de Windekemolen in mijn buurt hoorde ik over de molenaarscursus. Nu was de tijd rijp. Ik vind het heel leuk om bezig te zijn met oude technieken en te spelen met natuurkrachten. Je hebt hier geen metertjes en schermpjes die je alles vertellen; je moet alles wat aanvoelen. Het is een echte ambacht en het brengt me rust om daarmee bezig te zijn. Als molenaar maak je met de kracht van de natuur een product om fier op te zijn. Ik wil me graag aansluiten bij de groep vrijwillige molenaars hier die de molen openstellen en hun passie doorgeven aan een breed publiek."
Tim Braekman, aspirant-molenaar
Beleef het zelf op Molendag
Wie wil ontdekken hoe een molen functioneert, stipt best zondag 27 april aan in de agenda. Dan is het Molendag in Vlaanderen en stellen de 200 nog actieve molens hun deuren open. De molenaars verwelkomen je met open armen en geven uitleg en demonstraties. Vaak zijn er ook lekkere proevertjes. Dit meeste molens liggen bovendien in een prachtige fiets- en wandelstreek. Ontdek het programma via oost-vlaanderen.be/molendag.
“Molens zijn een typisch element van ons Vlaamse landschap – ze zijn trouwens uitgevonden in het graafschap Vlaanderen! Ze zijn de moeder van de mechanica, zorgen voor het lekkerste meel ter wereld en vormen ijkpunten in onze omgeving en geschiedenis. De Provincie Oost-Vlaanderen zet hier graag en stevig op in, een absolute sterkte van ons beleid. Ontdek het zelf in onze vijf provinciale molens of op onze provinciale erfgoedsite Mola Molencentrum”
David Coppens, gedeputeerde voor Erfgoed


David Coppens
Nele Bogaert