Skip to Content

Archeologiedagen in Oost-Vlaanderen: archeoloog voor een dag

8, 9 en 10 oktober 2021

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 oktober zijn het Archeologiedagen, een initiatief van de Vlaamse provincies en het Forum Vlaamse Archeologie. Van de 145 activiteiten zijn er 38 in Oost-Vlaanderen.

"Het doet ons veel plezier dat er zoveel activiteiten in Oost-Vlaanderen zijn. Het bewijst dat onze ondergrond heel wat boeiende verhalen herbergt, en dat we kunnen rekenen op heel wat bekwame organisatoren. We verwachten ook ruime belangstelling van het publiek want tijdens de Archeologiedagen heb je de unieke kans om zelf in de huid van archeoloog of in de huid van iemand uit de prehistorie te kruipen. Een boeiende belevenis voor jong en oud!"

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

 

Archeocentrum Velzeke: archeologisch verwenweekend

In het Archeocentrum Velzeke staan de Archeologiedagen in het teken van de opgravingen die gestart zijn.

  • Bezoek de opgravingen langs de Doolbosweg.
  • In het Archeodepot ben je getuige van het vervolg van het opgravingstraject.
  • Bezoek de expo ‘Landschap Doorgrond. Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen’, een synthese van 10 jaar opgravingen door SOLVA.
  • Op zondagvoormiddag: lezing van Bart Cherretté (SOLVA) "Door de bomen het bos zien. Een landschapsreconstructie"
  • Op zondagnamiddag: tijdens een spoedcursus boogschieten en speerwerpen leren kinderen de kneepjes van het jager-verzamelaarsvak!

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober doorlopend van 9 tot 17 uur in het Archeocentrum Velzeke, Doolbosweg 2 in Velzeke-Ruddershove. Lezing op zondagvoormiddag en kinderactiviteiten op zondagnamiddag.

Reserveren is wenselijk via 09 360 67 16 of [email protected]

Erfgoedsite Ename

Op de Erfgoedsite Ename leer je sporen zien zoals een archeoloog.

  • Ontrafel mysterieuze sporen in Ename: zoektocht voor gezinnen met tieners tussen 10 en 14 jaar, ook voor jeugdbewegingen en ook autismevriendelijk (op zaterdag 9 en zondag 10 oktober van 13 tot 17 uur, reserveren is verplicht, telefonisch via 0499 57 84 81, start aan het Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Ename)
  • Spoorzoekers op wandel: wandeltocht langs verschillende erfgoedlocaties in Oudenaarde met de Erfgoedapp of brochure (op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober doorlopend, je moet niet reserveren, start aan het Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Ename)
  • Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht: tentoonstelling met een staartje in het Erfgoeddepot (reserveren niet nodig)
  • Bij de tentoonstelling hoort een apart, wel te reserveren kinderaanbod: 'Spoorzoekers junior' (6-14 jaar) en 'Spoorzoekers voor de allerkleinsten' (0-5 jaar). Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober doorlopend in het Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1 in Ename
  • Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober is er uitzonderlijk gratis toegang in pam Ename, Lijnwaadmarkt 20 in Ename. Reserveren is wenselijk, online of telefonisch via 055 30 90 40.

Moervaartvallei: er zit méér in een plekje dan je denkt…

Ontdek het rijke verleden dat recht onder je voeten zit!

  • Boor zelf in de grond tot aan de moeraskalk van een meer uit de ijstijd.
  • Tony De Wilde brengt je het verhaal, de virtuele reconstructie en de vondsten van de Boudelo-abdij.
  • Ondervind dat werktuigen maken uit vuursteen, zoals in de steentijd, niet zo makkelijk is!
  • Proef een nieuw Boudelo-biertje.

Op zaterdag 9 oktober van 10 tot 16 uur aan de Koebrugstraat 98 in Stekene.

Reserveren is niet nodig. Kinderen welkom. Vergeet je laarzen niet…

Er zijn nog meer Archeologiedagen-activiteiten in Aalst, Aalter, Beveren, Evergem, Gent, Laarne, Merelbeke, Sint-Laureins en Wichelen

Ontdek alle activiteiten in Oost-Vlaanderen tijdens de Archeologiedagen op de UiT-databank of op de website van Archeologiedagen.

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent