Skip to Content

Archeocentrum Velzeke maakt nieuwe expo over luchtvaartarcheologie bekend

Eerste overzichtstentoonstelling over luchtvaartarcheologie in Vlaanderen

De expo ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ in de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke start tijdens de Archeologiedagen vanaf 20 mei 2022 en loopt meer dan een jaar. Dit maakt de Provincie Oost-Vlaanderen bekend precies 238 jaar nadat het eerste levende wezen in Vlaanderen door de lucht vervoerd werd: een duif die op 5 mei 1784 in een ballon van Gent naar Parike (Brakel) vloog. 

“Ons Archeocentrum Velzeke is gespecialiseerd in archeologie naar een breed publiek brengen. Deze keer slaan ze de handen in elkaar met BAHAAT, een vereniging die opgericht werd om het opgraven van vliegtuigwrakken wetenschappelijker aan te pakken. Enkele nooit eerder tentoongestelde relicten maken de expo niet te missen voor kenners, maar evenzeer zullen de beklijvende getuigenissen over neergestorte vliegtuigen appelleren aan een breed publiek.”

An Vervliet, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed

Nooit eerder getoonde topstukken 

De tentoonstelling bevat een verzameling aan voorwerpen uit heel Vlaanderen. Kenners zullen verrast zijn om de resten van een Fokker D.VII, het beruchte Duitse jachtvliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog, te kunnen zien. Tot nu toe waren er wereldwijd slechts 7 meer bekend, maar in de jaren 1990 doken er nog twee op in een loods in Frankrijk. Ze werden na de oorlog gebruikt voor promotie- en pleziervluchten vanuit Sint-Denijs-Westrem. Eén van de twee wordt nu voor het eerst tentoongesteld.

Vergeten vrouwen

‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ belicht ook personen die tot nu toe ondergewaardeerd zijn gebleven. Zo krijgen de vrouwen uit de luchtvaartgeschiedenis eindelijk de aandacht die zij verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de Doornikse Hélène Dutrieu die, in een tijd waarin vrouwen nog niet eens stemrecht hadden, zich na een succesvolle wieler- en stuntcarrière opwerkte tot het handvol beste piloten ter wereld.

Chronologisch overzicht

De expo brengt bezoekers van in de wolken tot onder de grond. Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan. De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Ongelukken bleken even fascinerend.

Handige tijdlijnen brengen de geschiedenis van de luchtvaart van de pioniersperiode over de vliegtuiggekte van het interbellum tot en met de wereldoorlogen.

Globaal èn lokaal

De globale ontwikkelingen zijn het decor voor lokale gebeurtenissen.

 • Na de ballon met de duif in 1784, volgde in 1785 in Gent de eerste bemande vlucht, en in 1908 de eerste vliegtuigvlucht in België. 
 • Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Oost-Vlaanderen de eerste strategische bombardementen gevlogen, o.a. van op Scheldewindeke.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag deze regio op een kruispunt van luchtwegen. Vriend èn vijand kwam hier neer. De opgraving van de Halifax in Schendelbeke (Geraardsbergen), waarbij 4 inzittenden geborgen werden, was wereldnieuws.

Het is nog niet zo lang geleden dat Vlaanderen het slagveld van de wereld was. De menselijke verhalen achter de neergestorte oorlogsvliegtuigen zijn actueler dan ooit.

Praktische informatie

Info en reservatie?

Waar?

Archeocentrum Velzeke
Doolbosweg 2
9620 Velzeke (Zottegem)

Wanneer?

20 mei 2022 tot en met 17 september 2023:

 • van dinsdag tot vrijdag van 9 uur tot 17 uur
 • op zaterdag, zondag en feestdagen van 13 uur tot 17 uur
 • gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar 

Prijs?

7 EUR all-in:

 • inclusief bezoek aan andere provinciale erfgoedsite binnen het jaar
 • verschillende kortingsmogelijkheden
 • gratis toegang op evenementen

Groepsaanbod? 

 • diverse themarondleidingen
 • gids voor 10 tot 25 personen: 60 EUR
Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele Bogaert directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent