Archeocentrum Velzeke geeft Romeinen een stem
Ga in dialoog met de oude Romeinen via AI
- Vanaf dinsdag 16 juli kan je in Archeocentrum Velzeke een praatje slaan met oude Romeinen. Meer bepaald met de levensechte replica's van twee Romeinse legionairs. Een team van wetenschappelijke medewerkers rustte de twee poppen uit met artificiële intelligentie, waardoor de bezoeker met hen in dialoog kan gaan.
“Wie ben je?”, “Wat doe je hier?”, “Welke uitrusting draag je?” of “Hoe ziet jouw leven eruit?”: het zijn vragen die de Romeinen met gemak beantwoorden. Vraag hen ook gerust naar hun lievelingseten of - kleur. Ook op die vragen bieden ze een repliek. Je kan geen vraag zo gek bedenken of de legionairs komen met een - soms grappig - antwoord. Na tien minuten vergeet je bijna dat er AI in het spel is.
Vernieuwend en versterkend
Archeocentrum Velzeke is de eerste erfgoedsite die conversationele AI inzet om historische figuren tot leven te wekken en ze te laten interageren met bezoekers. De sprekende poppen zijn dus een unicum in België.
“Archeocentrum Velzeke is steeds op zoek naar vernieuwende, creatieve en laagdrempelige manieren om informatie over te brengen naar de bezoeker. En AI stond al een tijdje op de radar. Je hoeft nu geen tekstpaneel meer te lezen, je kan je vragen meteen stellen aan de legionairs.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
Historisch onderbouwd
Bovendien ging men voor de informatieverstrekking niet over één nacht ijs. Rond het jaar 161 staken Velzeekse rekruten het Kanaal over om als Romeinse militairen strijd te leveren tegen de woeste Schotten. Het team van Archeocentrum Velzeke onderzocht de locatie, de chronologie, en de context waarin de Romeinse legionairs zich toen bewogen. Ze linkten dit zoveel mogelijk aan historische en archeologische gegevens.
Vraag aan legionair Julius Felix hoe hij en zijn makkers overleefden in die verre, Britse uithoek van het Romeinse Rijk. Of sta zij aan zij met Quintus in de eerste linies van het XIde legioen en beleef het verleden vanop de eerste rij.
An Vervliet
Gunter Deleu