Al 350 Oost-Vlamingen schreven zich in voor samenaankoop regenwateropvang

Online infosessie voor geïnteresseerden op 18 maart

Met de samenaankoop wil de Provincie Oost-Vlaanderen inwoners stimuleren om zoveel mogelijk regenwater op te vangen én te hergebruiken. Het gaat om een pilootproject dat een jaar loopt en waaraan zes Oost-Vlaamse gemeenten deelnemen. De samenaankoop slaat aan: ondertussen schreven al 350 Oost-Vlamingen zich in.

Heb je een woning in Aalst, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Laarne, Lebbeke, Lievegem of Kruisem? Dan kan je nog tot eind oktober 2025 deelnemen. Tijdens een online infosessie op dinsdag 18 maart om 19.30 uur krijg je alle info.

“We lanceerden de samenaankoop in september 2024. En met succes: al 350 inwoners schreven zich in! Naar schatting heeft de helft van de Vlaamse woningen een regenwaterput, maar wordt het opgevangen water slechts hergebruikt bij één op de tien woningen. We vinden dat echt zonde en willen hier iets aan veranderen. Via de samenaankoop ondersteunt de Provincie inwoners zoveel mogelijk: van de aanvraag tot en met de uitvoering en opvolging van de werken. We werken samen met Impact Us Today, de aannemer regenwaterinstallatie.com en zes Oost-Vlaamse gemeenten."

gedeputeerde Dagmar Beernaert, bevoegd voor Leefmilieu

Wie kan deelnemen?

Het gaat om een pilootproject. Voorlopig kunnen enkel inwoners, verenigingen en bedrijven uit Aalst, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Laarne, Lebbeke, Lievegem en Kruisem genieten van het aanbod. De Provincie bekijkt de mogelijkheid om dat aanbod later ook aan te bieden aan alle Oost-Vlamingen.

Over welke systemen gaat het?

Je kan kiezen uit verschillende systemen om regenwater op te vangen en te hergebruiken:

  • Levering en plaatsing van een volledig nieuw regenwaterrecuperatiesysteem, zowel boven- als ondergronds (van 3.000 tot 10.000 liter).
  • Levering en plaatsing van kwalitatieve kunststof regenwaterzakken voor het hergebruik van regenwater (verschillende formaten).
  • Aansluiting van een bestaande regenwaterput inclusief levering en plaatsing van de nodige aanvullende systemen voor het hergebruik van het regenwater. De plaatsing van een bijkomende put om meer volume water op te vangen is ook mogelijk.

Hoe gaat het in zijn werk?

De samenaankoop loopt nog t.e.m. 31 oktober 2025. Tot dan kan je je vrijblijvend inschrijven via oost-vlaanderen.be/samenaankoop-regenwater.

Na de inschrijving neemt de aannemer contact met op om een afspraak te maken voor een plaatsbezoek. Ter plaatse worden de werken, het budget en planning besproken. Vervolgens ontvangt de inwoner een offerte op maat. Pas dan beslist de inwoner of die al dan niet op het aanbod ingaat.

Online infosessie op 18 maart

Om geïnteresseerden goed te informeren, vindt er op dinsdagavond 18 maart om 19.30 een online infomoment plaats. Tijdens de webinar geeft de Provincie meer info over wat belangrijk is bij de keuze van een goed waterrecuperatiesysteem, de verschillende aangeboden systemen, de wetgeving en eventuele subsidies. Ook de aannemer zal deelnemen. De deelnamelink voor de online infosessie vind je terug op oost-vlaanderen.be/samenaankoop-regenwater.

Dagmar Beernaert

gedeputeerde voor Leefmilieu

Liesbet Van Crombrugge

dienst Klimaat, Milieu en Natuur

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1.601.298 inwoners*, 2.982 km² en 55 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een dertienhonderdtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘samen slim werkt’ en ‘maak het mee'.

*cijfers FOD binnenlandse zaken januari 2025



Gedeputeerde bevoegd voor perscommunicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Neem contact op met

Charles de Kerchovelaan 189 9000 Gent

09 267 70 00

persdienst@oost-vlaanderen.be

www.oost-vlaanderen.be