Aalst en Ronse winnaars provinciale Erfgoedprijs 2024
Thema landschap & houtig erfgoed
- De steden Aalst en Ronse kapen dit jaar de provinciale Erfgoedprijs weg. De Provincie Oost-Vlaanderen reikt 10.000 euro uit aan twee voorbeeldige initiatieven van zorg voor landschap en houtig erfgoed in de provincie. Meteen wordt ook de Erfgoedprijs 2025 gelanceerd met als thema architectuur & herbestemming.
Na rijp beraad besloot de vakjury de steden Aalst en Ronse ex aequo als winnaar van de Erfgoedprijs 2024 aan te duiden.
“De deputatie was bijzonder gecharmeerd dat deze besturen erin slaagden om een jong en breed publiek te enthousiasmeren en te engageren voor de zorg voor hun omgeving. Voorbeelden die we met onze Erfgoedprijs graag ondersteunen én breder bekendmaken om anderen te inspireren. In 2025 gaan we op zoek naar een voorbeeldige herbestemming!”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
Stad en leerlingen ontwikkelen wandelroute in Ronse
De dienst Archief & Erfgoed van Stad Ronse werkte, samen met leerlingen van Campus Glorieux Secundair, een educatief traject uit rond erfgoedbomen. De resultaten van hun onderzoek werden verwerkt in een wandelroute voor Erfgoeddag. Het onderzoek leidde bovendien tot een betere toeristische ontsluiting van het houtig erfgoed van de stad, een verhoogde bewustwording, en zelfs tot concrete herstelmaatregelen aan enkele erfgoedbomen in Ronse.
Aalst voorbeeldstad voor houtig erfgoed
De Groendienst van Stad Aalst wordt bekroond omdat de stad al heel lang pioniert op het vlak van houtig erfgoed. Hun integrale benadering, met aandacht voor zowel historische als ecologische waarden, is een voorbeeld voor andere lokale besturen. De Groendienst, onder leiding van hoofdbrigadier Bart Backaert, inspireert de inwoners van Aalst voor een duurzaam beheer en geeft ook zelf het goede voorbeeld. Een voorbeeld: leerlingen van de Academie voor Podiumkunsten maakten samen met Bart de podcast Groentjes uit Aalst.
Eervolle vermelding voor Erfgoed Deurle
Het onderzoek door erfgoedvereniging Erfgoed Deurle, naar de ontstaansgeschiedenis van het duinen- en meersenlandschap naast de Leie, ontvangt een eervolle vermelding van de jury vanwege hun uitzonderlijke inzet en de kwaliteit van hun onderzoek.
Erfgoedzorg is een werk van vele handen
Het is duidelijk dat de zorg voor landschappelijk en houtig erfgoed heel divers, actueel en het werk van vele handen is. Dat bewezen ook de andere inzendingen die gaan van de redding van één waardevolle veteraanboom, tot de inventarisatie, beheer en ontsluiting van het houtig erfgoed van een volledige gemeente. De ontsluiting gebeurde door lezingen, rondleidingen, publicaties, wandel- en fietsgidsen, maar ook via audio en film. Zowel particulieren, natuurverenigingen, erfgoedverenigingen, onderwijs, als gemeentelijke diensten zijn hierbij vertegenwoordigd.
Prijs Onroerend Erfgoed
Sinds 2020 reikt de Provincie Oost-Vlaanderen de Prijs Onroerend Erfgoed uit, beter bekend als de provinciale Erfgoedprijs. Het thema van de prijs wisselt ieder jaar tussen drie thema's: ‘Architectuur & herbestemming’, ‘Erfgoedgemeenschappen’ en ‘Landschap & houtig erfgoed’, het thema van 2024. In 2025 wordt de prijs terug uitgereikt voor het thema ‘Architectuur & herbestemming’.
Stel je kandidaat voor Erfgoedprijs 2025 - Architectuur & herbestemming
Creëerde je een gezellige (meer)gezinswoning in een historisch gebouw? Vestigde je horeca in een molen, schip of ander monument? Gaf je een passende herbestemming aan een kerk? Blies je nieuw leven in een fabriek of kazerne? En deed je dit alles met respect voor de geschiedenis, een visie op de toekomst, én met oog voor duurzame en circulaire principes?
Een duo van bouwheer en architect, die samenwerkten voor een herbestemming, kan zich kandidaat stellen voor de provinciale Erfgoedprijs 2025!
Alle info vind je via oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.
An Vervliet
Nele Bogaert