57ste Erfgoedsprokkel neemt je mee langs duizend jaar Gontrode

Op zaterdag 30 september werd in de Sint Bavo-kerk in Gontrode de nieuwste Erfgoedsprokkel van de Provincie Oost-Vlaanderen voorgesteld. De Erfgoedsprokkel kadert in het duizendjarig bestaan van de deelgemeente van Melle. Bij een verjaardag hoort een blik in het verleden en die biedt de Provincie in de vorm van deze handige brochure met daarin twee wandelingen en allerlei weetjes over het erfgoed van Gontrode.

Beide wandelroutes zijn ongeveer vijf km lang. Ze brengen je langs zichtbare én minder zichtbare sporen van de geschiedenis van Gontrode. Zaterdag werden de wandelingen ingewandeld door erfgoedliefhebbers van Gontrode en Melle onder de begeleiding van de auteurs van de brochure. 

“Dit dorpje langs de Geraardsbergsesteenweg kennen veel mensen die de file op de N42 willen omzeilen, maar het loont meer dan de moeite om hier eens op verkenning te gaan langs de kleine zijwegjes. Er is verrassend veel uit het verleden terug te vinden: een historisch bos dat een labo van de UGent is, een vliegveld uit de Eerste Wereldoorlog, een watermolen en een hoeve die dateren uit de middeleeuwen en sporen van een dries met de oudste woonkern. De kerk, school, pastorij, een hoogstamboomgaard en enkele boerderijen en burgerhuizen zijn recenter, maar niet minder boeiend.” 

gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Het provinciebestuur nam het initiatief voor deze Erfgoedsprokkel en werkte hiervoor samen met het gemeentebestuur. Het boekje wordt gratis aangeboden in de Bibliotheek van Melle, het gemeentehuis, de kerk van Gontrode, op de evenementen in het kader van 1000 jaar Gontrode. Het wordt ook aangeboden aan nieuwe inwoners van de gemeente.

Je vindt de sprokkel ook online terug via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels. Daar ontdek je meteen ook andere erfgoedplekken in Oost-Vlaanderen.  

Contacteer ons
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele De Cocker directie Erfgoed & Erfgoedsites
An Vervliet gedeputeerde voor Erfgoed
Nele De Cocker directie Erfgoed & Erfgoedsites
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023



Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent