55ste Erfgoedsprokkel gewijd aan Sint-Pieterskerk in Olsene
Op vrijdag 8 september, aan de vooravond van het Open Monumentenweekend, werd in Olsene de 55ste Erfgoedsprokkel ‘Sint-Pieterskerk Olsene Zulte’ voorgesteld.
Oude kerk
De oudste kerk van Olsene stond niet op de huidige locatie, maar bij de bocht van de Leie. Hier bevindt zich nog het oude kerkhof en daar rond was het oude dorpscentrum gelegen. Vanaf de 19de eeuw wonnen verkeers- en spoorwegen aan belang. Daarom werd het dorpscentrum van Olsene meer oostwaarts gelegd. De oude kerk werd in 1880 gesloopt en in het nieuwe centrum werd de Sint-Pieterskerk in neogotische stijl opgetrokken.
Relatie kerk en kasteel
De verhalen over de huidige kerk en de oude kerk zijn talrijk. Ze vertellen meer over de geschiedenis van Olsene, het dorp tussen kerk en kasteel. Dat kasteel kan trouwens ook worden gelinkt aan tal van relicten die in deze kerk terug te vinden zijn. Zo herinneren de rouwborden nog aan de familie Piers de Raveschoot, die eigenaar bleef van het kasteeldomein tot 2002.
“Elk relict kent zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis. Het mag dan ook niet verwonderen dat men in Olsene interesse toonde om al deze kennis van de Sint-Pieterskerk te bundelen in een Erfgoedsprokkel, het 55ste deel in de succesrijke reeks van de Provincie Oost-Vlaanderen.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed
Erfgoedsprokkel
Deze nieuwste Erfgoedsprokkel kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen de Provincie, de Geschied- en Heemkundige kring van Zulte, de Parochie in Zulte, de kerkfabriek Sint-Pieter Olsene en de Cultuurregio Leie-Schelde.
De Erfgoedsprokkels zijn toegankelijke brochures met een plattegrond of wandelparcours. Het zijn echte gidsen met alle interessante weetjes over een gebouw of site en ze zetten het Oost-Vlaamse erfgoed in de kijker.
De Erfgoedsprokkel kan je gratis vinden achteraan in de kerk. Je kan de erfgoedsprokkels ook downloaden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.