38 LEADER-projecten voor plattelandsontwikkeling goedgekeurd in Oost-Vlaanderen

Vrijdag 24 mei 2024 - In april 2024 keurden de Lokale Actiegroepen van LEADER Meetjesland-Leievallei, LEADER Vlaamse Ardennen tot Dender en LEADER Waasland in totaal 38 projecten goed die zullen lopen tot in 2026. Het nieuwe LEADER-programma voor plattelandsontwikkeling zet in op de thema’s landschap en biodiversiteit, land- en tuinbouw, en leefbare dorpen.

"Het totale subsidiebedrag bedraagt 2,9 miljoen euro. De goedgekeurde projecten zorgen voor een leefbaarder Oost-Vlaams platteland en lopen van 15 mei 2024 en tot en met 30 juni 2026.”

​gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland

Totale projectkost en cofinanciering per LEADER-gebied

De totale projectkost is 4.534.610,20 EUR, waarvan 2.930.709,08 EUR gesubsidieerd wordt (43% Europees en telkens 28,5% Vlaams en provinciaal).

  • Meetjesland-Leievallei: 14 projecten, goed voor 1.543.798,66 EUR totale projectkost en 1.003.469,13 EUR cofinanciering.
  • Vlaamse Ardennen tot Dender: 17 projecten, goed voor 2.003.011 EUR totale projectkost en 1.301.957 EUR cofinanciering.
  • Waasland: 7 projecten, goed voor 987.800,54 ​ EUR totale projectkost en
    ​625.282,95 EUR cofinanciering.

LEADER Meetjesland-Leievallei

In de regio Meetjesland-Leievallei gaan er 14 projecten van start in de gemeenten Assenede, Deinze, De Pinte, Eeklo, Kaprijke, Lievegem en Zulte.

Meer info over deze projecten vind je terug in de bijlage (zie pdf) en op de website www.leaderoostvlaanderen.be.

LEADER Vlaamse Ardennen tot Dender

In de regio Vlaamse Ardennen tot Dender gaan er 17 projecten van start in de gemeenten Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lierde, Maarkedal, Merelbeke, Oosterzele, Ronse en Zottegem.

Meer info over deze projecten vind je terug in de bijlage (zie pdf) en op de website www.leaderoostvlaanderen.be.

LEADER Waasland

In de regio Waasland gaan er 7 projecten van start in de gemeenten Beveren, Lochristi, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Wachtebeke en Waasmunster.

Meer info over deze projecten vind je terug in de bijlage (zie pdf) en op de website www.leaderoostvlaanderen.be.

Nieuwe oproep 2024

Na de start van deze eerste reeks projecten lanceren de Lokale Actiegroepen van de LEADER-gebieden Vlaamse Ardennen tot Dender, Meetjesland-Leievallei en het Waasland al meteen een nieuwe oproep.

De deadline voor aanmelding is 9 september 2024. Deze projecten kunnen starten vanaf 1 januari 2025.

Alle documenten en info rond deze oproep 2024-2025 zijn te vinden op www.leaderoostvlaanderen.be.

Overzicht goedgekeurde projecten LEADER mei 2024.pdf 276 KB
Leentje Grillaert gedeputeerde voor Landbouw en Platteland
dienst Landbouw en Platteland
Nicolas Cammaert coördinator platteland, regio Meetjesland-Leievallei
Annelies Waegeman coördinator platteland, regio Vlaamse Ardennen tot Dender
Machteld Boussemaere coördinator platteland, regio Waasland

 

 

 

 

Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 564 209 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor onder meer economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, omgevingsvergunningen, mobiliteit en integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 2023Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt Moens

 


Copyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Charles De Kerchovelaan 189
9000 Gent