Skip to Content

38 000 inschrijvingen groepsaankoop Belgische groene stroom Provincie Oost-Vlaanderen

De negende groepsaankoop van 100% binnenlandse groene stroom en aardgas georganiseerd door de Provincie Oost-Vlaanderen heeft al meer dan 38 000 inschrijvingen opgeleverd.

Alle geïnteresseerde inwoners van Oost-Vlaanderen kunnen zich nog steeds vrijblijvend inschrijven t.e.m. 3 februari. Op 4 februari 2020 wordt er een veiling georganiseerd waarbij de Provincie de leverancier met de scherpste prijs selecteert.

Het is voor het eerst dat alle groene stroom in eigen land zelf wordt opgewekt. Hoe meer inschrijvingen de groepsaankoop realiseert, hoe scherper de prijs wordt die leveranciers kunnen leveren. 

Vorig jaar stapten er 32 000 consumenten over via deze groepsaankoop, waarmee besparingen tussen de 195 en 367 EUR werden gerealiseerd.

100% groene stroom uit eigen land

De groepsaankoop die de Provincie faciliteert gaat om 100% binnenlandse groene stroom, gecontroleerd door de VREG, de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt. Dit is energie die in eigen land gewonnen wordt uit zon, wind- en waterkracht en/of biomassa.

“De Provincie heeft de ambitie om klimaatneutraal en klimaatbestendig te zijn in 2040. Met het aanbod van 100% groene stroom uit België zetten we grote stappen in de juiste richting”, zegt gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Klimaat en energie.

Eerder deze week maakte de VREG bekend dat een spectaculair aantal gezinnen en bedrijven in 2019 van elektriciteits- en aardgasleverancier wisselde: 25,77% ten opzichte van 20,63% in het jaar daarvoor:

“Groepsaankopen worden niet voor niets steeds populairder: inwoners besparen zo eenvoudig honderden euro’s per jaar en dragen tegelijkertijd bij aan een beter klimaat. Iedereen wint dus”, aldus gedeputeerde Riet Gillis.

Hoe werkt het?

Alle geïnteresseerde inwoners van Oost-Vlaanderen kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven. Op 4 februari 2020 wordt er een veiling georganiseerd waarbij de Provincie de leverancier met de scherpste prijs selecteert. Vervolgens wordt de persoonlijke besparing voor alle deelnemers berekend. Zij krijgen ten laatste op 15 maart 2020 een persoonlijk aanbod en kunnen dan tot 6 april beslissen of ze het aanbod willen aanvaarden. De Provincie zorgt vervolgens voor de vlotte overstap naar hun goedkope groene energieleverancier.

Inschrijven

Inschrijven kan online via www.oost-vlaanderen.be/groenestroom of via het gemeentelijk loket. Ook de Provincie houdt een loket open in het Provinciaal Administratief Centrum ‘Het Zuid’ (Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent). Een overzicht van de loketten en hun openingsuren staat op www.oost-vlaanderen.be/groenestroom.

 

Burgers kunnen voor info terecht bij:

Provincie Oost-Vlaanderen

0800 76 101 (werkdagen van 9 tot 20 uur)

[email protected]
 

Provinciaal loket

PAC ‘Het Zuid’, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent
Openingsuren: weekdagen 9.30 tot 12 uur en 13.30 tot 16 uur

 

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Energie
Tycho Van Hauwaert beleidsmedewerker Klimaat
Riet Gillis gedeputeerde voor Energie
Tycho Van Hauwaert beleidsmedewerker Klimaat
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 556 942 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 augustus 2022Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent