Skip to Content

10de editie Europees Jaaroverzicht Order! Order! Dit was Europa in 2019

3 en 4 december 2019

Op 3 en 4 december 2019 overzien journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos opnieuw de puinhopen in en rond Europa tijdens hun Europees jaaroverzicht 'Order! Order! Dit was Europa in 2019'.

"Het Infopunt Europa Direct van de Provincie organiseert dit ludieke Europees jaaroverzicht al voor de 10de keer. Journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos zijn er al 10 jaar op rij bij. Nog steeds gaan ze enthousiast op zoek naar de achterkant van het nieuws, naar de pittige anekdotes, naar de lichtpuntjes en naar alles wat tussen de plooien viel."

Gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Europese samenwerking

Jean-Claude Juncker en Theresa May wankelden en dansten naar de uitgang. Regeringen vielen, krabbelden recht, of gingen voor onbepaalde tijd in lopende zaken. Het Britse parlement werd geschorst en dan weer ontschorst, de Catalanen werden gestraft, de Koerden werden belegerd, het regenwoud werd in brand gestoken, de Brexit werd uitgesteld en Donald Trump bleef Donald Trump. Het was verrassend en verwarrend, tragisch en jammerlijk, schandelijk en ernstig. Kortom, het was een jaar vol chaos en rommel.

En dus de hoogste tijd om orde te scheppen in het zootje!

Het wordt een jaaroverzicht waarin Juncker en May voor het laatst zullen schitteren. De klimaatspijbelaars, de gele hesjes en Donald Tusk zijn er ook weer bij. Ursula Von der Leyen komt onverwacht op de scène en Silvio Berlusconi maakt zijn comeback. Maar de glansrol van de avond is voor de onvolprezen Speaker of the House, John – Order! – Bercow.

En uiteraard is er de vooruitblik der vooruitblikken: wat brengt 2020 voor Europa?

Praktisch

Wanneer: dinsdag 3 of woensdag 4 december 2019 vanaf 20 uur

Waar: Theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit vzw, Sint-Pietersnieuwstraat 23 in Gent

Programma

19.30 uur: deuren open

20 uur: inleiding door gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Europese samenwerking

20.20 uur: 'Dit was Europa in 2019! een ludiek Europees jaaroverzicht' door Rob Heirbaut, VRT-journalist en Hendrik Vos, professor Europese politiek, UGent.

21.15 uur: einde

Deelname is gratis, inschrijven noodzakelijk voor 28 november 2019.

Beide voorstellingen zijn identiek.

Na de voorstelling op 4 december vieren we de 10de editie van het Europees jaaroverzicht in het Café van de Vooruit. Iedereen is welkom, inschrijven hiervoor is niet nodig.

 

Contacteer ons
Riet Gillis gedeputeerde voor Europese samenwerking
Informatiepunt Europa Direct
Riet Gillis gedeputeerde voor Europese samenwerking
Informatiepunt Europa Direct
Over Provincie Oost-Vlaanderen

1 556 942 inwoners*, 2 982 km² en 60 gemeenten: dat is de Provincie Oost-Vlaanderen. Een regio waar het goed leven, wonen en werken is.

De Provincie heeft een eigen bestuur. De provincieraad maakt het beleid. De deputatie voert het uit. Daarvoor kunnen de gedeputeerden rekenen op de provinciegriffier en een duizendtal medewerkers. De gouverneur zit de deputatie voor en behartigt de federale en Vlaamse belangen in de provincie.

De Provincie is bevoegd voor o.a. economie, landbouw, mondiale solidariteit, wonen, erfgoed, recreatie, milieu, toerisme, onderwijs, ruimtelijke planning, stedenbouw, mobiliteit, integraal waterbeleid. In al die sectoren speelt de Provincie een rol als partner, initiatiefnemer of intermediair. Altijd strevend naar innovatie en verbetering van levenskwaliteit via de speerpunten ‘kennis werkt’ en ‘maak het mee'.

*Rijksregister 1 augustus 2022Gedeputeerde bevoegd voor communicatie: Kurt MoensCopyright foto's: 

- geen vermelding van copyright: foto's zijn vrij te gebruiken door pers, andere gebruikers vermelden copyright Provincie Oost-Vlaanderen

- expliciete vermelding copyright bij foto: copyright moet overgenomen worden door pers en andere gebruikers

Provincie Oost-Vlaanderen
Gouvernementstraat 1
9000 Gent